Påsketid
Mang en kaffekopp er inntatt i solveggen på det andre småbruket .Løa fra tidlig på 1800 tallet huser hvert år høyet vi bruker til sauene.
Appelsin hører påske til.
Vi lager flere sorter frukt og bærsirup til å ha på is  og dessert/kaker.Den kan helt sikkert brukes til mange andre ting også. Til ost, i sauser og marinader sammen med eddik, i kaffen, i milkshake, sorbet, fruktsalat m.m.

Appelsinsirup /m stjerneanis
Bringebærsirup
Jordbærsirup
Kryddersirup
Rabarbrasirup
Plommesirup /m cognac

Flasker 200 ml 

Varme skinn til påskekosen
I butikken har vi skinn fra spelsau, dal, pels og villsau.

Vi karder og tover myke varme såler av spelull
og plantefarger garn.

Plantefarging
Plantefarging er spennende. Det kan brukes planter som like gjerne er en god teplante. Sånn som mjødurt som gir en skarp gul farge. Som teplante er den på topp når det gjelder antioksidanter. Ligger over nyper som har hvert nevnt som en ener. Og blåbær forblir bare blåbær sammenlignet med mjødurt, ryllik, kvann, geiterams, bjørkeblad, marikåpe mm. 
Prikkperikum gir fin rødbrun farge. Du kan også farge med bark, lav og sopp. Det er spennende å prøve seg fram, blande ting og se hvilken farge en får.

Løa på Berg

Berg har hvert eget bruk siden det ble skilt ut til en bror i 1828. Dit ble det flyttet ei stue fra Kleive og bygd opp løe.
I 1839 - 40 ble løa flyttet lenger ned, der den står i dag.Det var og meningen at stua skulle flyttes ned, men han døde før han rakk det.
Neste genrasjon bygget ny stue enda lenger ned og den stod ferdig i 1914.


Nostalgi
Det var en gang 4 kyr.Jovist ble de melket for hånd. Sina silet melka oppe i fjøset og Andreas bar den ned. Han satte den i brønnen i kjelleren på våningshuset til avkjøling. Han tok melkebåra i bruk når den skulle på rampen. Det kunne nok ta litt tid om veien var kort,
for der var det fem kaller som treftes.
Melka gikk videre med bil til Bolsøy meieri i Molde.
Til eget bruk separerte Sina melka - hadde trerinner med rømme på rekke, kjernet smør, laget gammelost mm.

Før 1890 måtte alle ta hand om melka selv. Etter den tid ble den fra  Gujord , Berg , Oppdøl og utover Fannestranda kjørt med hest til Molde.Bøndene slo seg sammen i kjørelag og kjørte en dag hver.
Fra 1920 åra ble den fraktet med bil.Et stort framskritt.

Det fantes aldri hest på garden. Alt graset ble slått med ljå. Opp gjennom bakkene ble det brukt støttorv og det ble sagt han skar med tollekniven til sist. Høyet ble hesjet.Var de heldig med været ble det tørket flatt. Alt høyet ble båret inn på ryggen. Kjerringene raket og høysesongen ble lang når alt skulle gjøres med håndmakt.
Det ble hugget lauvkjerr for å drøye på foret. Nappekrok ble brukt når de tok høy ut av stålet. Det ble tvinnet i baller ( veske voller).En til hver av - Gardsløkke, Kranslin, Dokka og Dagmar.


Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

29.09 | 18:00

Pris per pers til middag /selskap ? feks sosakjøtt

...
06.10 | 22:26

Hei. Vi har den i butikken hjemme på Eide ( halåsen ). Vi kan også sende pr. post. Krukke kr 80 . Nettbutikken er dessverre ikke i drift enda.

...
06.10 | 17:19

Hei. Vi mener vi kjøpte en urtebalsam for muskler en gang fra utsalg på Dyregodmessen i Batnfjordøra. Selger dere noen nå? Finner ikke noe på nettbutikken.

...
04.05 | 18:27

Så bra at historiene blir fortalt De omhandler de flestes røtter og nære fortid.

...
Du liker denne siden